С камиони и автобуси хиляди афганистанци тръгнаха обратно към страната си от

...
С камиони и автобуси хиляди афганистанци тръгнаха обратно към страната си от
Коментари Харесай

Стотици хиляди афганистанци бягат от Пакистан заради нови ограничения

С камиони и автобуси хиляди афганистанци потеглиха назад към страната си от Пакистан, където държавното управление вкара ограничавания за нелегално пребиваващите. От Исламабад предизвестиха, че всички, които са в страната без документи, би трябвало да изоставен непринудено или ще бъдат депортирани.

Разочаровани от обстановката - мнозина продават домовете си, събират багажа и към този момент са назад в Афганистан, който от две години е под контрола на талибаните. По публични данни повече от 200 хиляди души към този момент са напуснали Пакистан. 

 
Живяхме в Пакистан близо 40 години, само че не ни одобриха. Не ни дадоха и документи, с цел да останем. Както виждате, стотици фамилии са в камионите. Връщат се в Афганистан, събрали сме се на границата. Някои отиват в Кабул, други в Джалалабад, трети - в Кунар. Най-разочароващо за нас е, че Пакистан трябваше да ни даде най-малко още една година.
Рохула Хан, емигрант

Според Организация на обединените нации близо 2 млн. афганистанци живеят в Пакистан без документи. От тях 600 хиляди са влезнали в страната, откакто талибаните в Кабул си върнаха властта.

 
Живях 6 години в региона на Пунджаб, прекарах си добре там, живях добре. Пребивавах незаконно, без документи. Чух, че е натрапен краен период на бежанците да изоставен, по тази причина през днешния ден със фамилията ми се връщаме щастливо в страната ни.
Ахмед Гул, емигрант

Напрежението сред двете страни нараства - Пакистан упрекна Афганистан, че си затваря очите за ситуацията в пограничните региони, където съгласно Исламабад бунтовници провеждат офанзивите си. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР